Ainutlaatuiset hevoshuutokaupat Verdenissä

Kirjoittanut ja koonnut: Katariina Siebrecht

Suomalaisittain sana "huutokauppa“ herättää usein mielikuvan jokseenkin vanhasta, käytetystä tai poisjoutavasta. Eipä olekaan ihme, että puhuttaessa hevoshuutokaupasta, useilla on hyvinkin epämääräinen käsitys siitä, kuinka ne toimivat, millaisista hevosista on kyse ja ihmetellään, kuinka voi ostaa hevosen kuin sika säkissä...

Saksassa huutokaupoilla on pitkät perinteet. Niistä ehkä kuuluisimmat, suurimmat ja vuosittain useimmin järjestetyt, Verdenin hevoshuutokaupat, ovatkin jo yli 60 vuotta kehittyneet, kypsyneet ja maailmanlaajuisesti jo hyviksi havaitut.

Kuinka huutokaupat toimivat?

Koetilaisuus toimii tammakokeen kaavan mukaisesti. Näissä hevoset esitetään irtojuoksutuksessa ja –hypytyksessä, oman ratsastajan esittämänä, joko sileällä tai rataesteillä. Tämän jälkeen kyseeseen tulevat hevoset kokeillaan koeratsastajalla ja ne esitetään vielä kovalla pohjalla kädestä ja mitataan.

Hevosten arvostelut toimivat paitsi huutokauppoja ajatellen kriteereinä, mihin huutokauppaan ne jaotellaan ja ne lasketaan myös niiden isäoriiden jalostusarvoindeksien osaksi. Näin kasvatusindekseihin saadaan siis myös tärkeätä tietoa isäoriiden ruunajälkeläisistä, joista muutoin näitä tietoja ei saataisi kerätyksi.

Huutokauppoihin kyseeseen tuleville hevosille tehdään kasvattajapiirin luottamusta nauttivalla eläinlääkärillä perusteellinen tutkimus, johon kuuluvat myös röntgenkuvat luonnollisesti mukaan. Vasta tutkimuksen läpäistyä hevoset saavat lopullisen hyväksynnän huutokauppoihin.

Kaikenkaikkiaan hevoshuutokauppoja järjestetään Verdenissä 10 vuosittain. Nämä jakaantuvat ratsu-, varsa-, tamma- ja eliittihuutokauppoihin.

Ratsuhuutokaupat ovat hintatasoltaan niin harrastajia kuin aktiivisia kilpailijoitakin ajatellen mielenkiitoisia.

Eliittihuutokauppoihin kerätään kasvattajien helmet ja näistä löytyvät myös hintatasoltaan korkealaatuisimmat hevoset. Nämä puhuttelevat erityisesti alan ammattilaisia ja kilparatsastajia.

Tamma- ja varsahuutokaupoissa kasvattajat saavat hyvän kuvan orien periytyksestä ja käytetyistä linjavalinnoista. Näistä kokenut tuntija löytää korkealaatuisia jalostustammoja ja varsoja edullisin hinnoin.

Kauden lopussa järjestetyt ori(esi)hyväksyntätilaisuus, ns. "Köörung", on kasvatuskauden kohokohta. Tämän viimeisenä päivänä pidetyissä orimarkkinoilla myydään niin esihyväksytyt kuin ei-hyväksytyt orit huutokaupassa.

Mikä tekee Verdenin huutokaupoista niin erityisen ja ainutlaatuisen?

Verdenissä suuri etu on se, että esivalittuihin hevosiin voi tutustua saman kaavan mukaisesti yhdessä paikassa muutaman viikonkin ajan. Kaikki hevoset esitetään esitysaikataulujen mukaisesti päivittäin kaikki samalla tavalla, joten mahdollisuus verrata niitä on mitä parhain.

Hevosten treenausperiaate perustuu nuoren hevosen koulutusperiaatteeseen, jota valvoo ja ohjaa valtionvalmentaja H.-H. Meyer zu Strohen.

Sopimuksen mukaan on myös mahdollisuus kokeilla hevosia, vierailla tallissa ja kerätä tietoa niistä hoitavalta tiimiltä, ilman omistajan mahdollista puolueellistakin kantaa.

Kaikista hevosista on mahdollisuus nähdä eläinlääkäritutkimustulokset. Jos haluat, sinulla on mahdollisuus saada tutkimusten tulokset myös luottamuseläinlääkärisi nähtäväksi netin kautta.

Juuri nämä seikat ovat Verdenissä niin ainutlaatuisia, tutustua yhdessä paikassa, verraten, kokeillen ja keräten tietoa yksittäisistä hevosista noin sadasta hevosesta huutokauppaa kohden.

Eipä ole siis mikään ihme, että monet alan kuuluisuudet ovatkin löytäneet menestyshevosensa juuri Verdenin Huutokaupoista. Suomalaisittain yksi tunnetuimmista on Emma Kanervan ratsastama Sini Spirit. Maailman kuuluisimmista päästä ehkä Satchmo VA (=Verden Auktion) Isabell Werthin tai Elvis VA Nadine Cabellmannin ratsastamana.

Esteratsastuksen suurimpia kuuluisuuksia on varmasti Goldfever VA, joka juhli viimeisessä Eliittihuutokaupan aikana järjestetyssä Gaalaillassa vastaanottoaan jalostusoriksi. Goldfever on lopettanut uransa esteradoilla Ludger Beerbaumin ratsastamana voittaen noin 2,8 milj. euroa kuluneen uransa aikana. Onkin mielenkiintoista todeta, kuinka ympyrä sulkeutuu ja Goldfever on toistamiseen uransa alussa jalostusorina Verdenin Niedersachsen hallissa.

Verdenin tiimi avustaa kiinnostuneita kaikin mahdollisin tavoin. Kuluneiden viime vuosien varrella tiimiä on laajennettu siten, että myös kansalaiskohtainen palvelu on mahdollista. Ranskan-, espanian-, italian-, englannin-, unkarin- ja viime vuosina myös ruotsin- ja suomenkielinen palvelu on itsestään selvää. Verdeniin on siis helppo tulla, melkein millä kielellä tahansa.

Mihin minun tulisi varautua ennen huutokauppaa?

Huutokauppaan tuloa suunniteltaessa on hyvä varata riittävästi aikaa, mieluiten viikkoa ennen varsinaista huutokauppapäivää, jolloin paikalla ei ole vielä tungosta. Siten varmistat, että pääset kokeilemaan kaikki suosikkisi.

Alustavaa tietoa saat nettisivuilta, jonne on koottu huutokaupan hevoskokoelma lyhyine esittelyvideoineen hevosten tietojen kanssa, kuten suku, suoritukset ja emälinjasta polveutuvat suoritushevoset. Huutokauppaa edeltävänä sunnuntaina hevosten esitys videoidaan suorassa nettilähetyksessä. Tästä Livestream-lähetyksestä jää nettiin hevoskohtaiset videot sunnuntain esityksestä kokonaisuudessaan. Sinulla on siis myös mahdollisuus seurata hevosia ja verrata niitä. Silti itse paikalle tulo on varmasti kannattavaa.

Hevoskokoelman esitysten seuraamiseen on hyvä varata ainakin päivä ja päättää tämän perusteella, mitkä hevosista ovat oman mielenkiinnon kohteina. Näiden kokeilusta kannattaakin heti näytöksen jälkeen sopia ja pyytää myös neuvoa asiantuntevilta komitean jäseniltä. Heillä saattaa olla hyvinkin ehdotus toivehevosestasi.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta jäädä huutokaupan loppuun asti Verdeniin, voit hyvin tehdä tarjouksesi myös puhelimen kautta huutokaupan aikana.

Eliittihuutokauppoja edeltävänä perjantaina järjestettävät Gaalaillat ovat hevosaiheinen, värikäs näytös. Niedersachsen halli onkin usein tupaten täynnä ja sinne kannattaa varata liput jo ajoissa.

Varsinainen huutokauppapäivä alkaa hevosten esityksellä kuten jo aikaisempinakin päiviä.

Lounastauolla käydään perinteisesti vielä tallissa katsomassa omat suosikit ja varmistamassa oma henkilökohtainen suosikkilista. Näistä kannattaakin jo etukäteen päättää omat kattotarjoukset, ettei huutohetkellä tule tehtyä harkitsemattomia vetoja. Huudettuun hintaan lisätään huutokauppakulut, jotka ovat n. 14 % riippuen huutokaupasta. Oman yrityksen haltijat voivat vähentää alv:t ja säästävät –7% kuluista.

Kun hevosen hinta on maksettu, hevosen voi hakea uuteen kotiin. Tähän asti hevonen voi hyvin jäädä tiimin hoitoon. Kuljetuksesta on hyvä antaa tietoa heti, kun se on mahdollista, jotta tarvittavat paperit ovat kuljetusta varten valmiina.

Verdenin huutokaupat ovat siis kaikkea muuta kuin huonomaineinen nimi antaa aavistaa. Huutokaupat takaavat hyvälaatuisen hevoskokoelman, jossa jokaiselle on varmasti jotakin mielenkiintoista mukana. Täälltä voi ostaa turvallisesti hevosen, selkeiden sääntöjen perusteella ja ilman, että huutokaupat palvelisivat yksittäistä henkilöä. Niiden luotettavuus pohjautuu tosiasiaan, että iso kasvattajakunta takaa yhteisönä hevostensa markkinoinnin asiantuntevalle maailmanlaajuiselle asiakaskunnalleen. Huutokaupat ovat jatkuva, yhä kehittyvä perinne, jonka tyytyväiset asiakkaat vuosikymmenien takaa puhuvat puolestaan.

Huutokaupoista löydät lyhytfilmin linkistä http://www.hannoveraner.com/auktion/Infofilm/Auktionskauffinn.wmv

Kirjoittanut ja koonnut
Katariina Siebrecht
Suomen asiakasplvelu
Hannoveraner Verband e.V.
Mobil: +49 160 9655 3094
E-mail: kati.siebrecht@online.de
www.hannoveraner.com