Teksti Marko Vuolukka

PERIYTTÄJINÄ PARHAAT SUOMENHEVOSTAMMAT

Tähtijuoksija on suomenhevonen, joka on juossut kilometrin keskimäärin alle puolentoista minuutin (1.30). Tuolla vauhdilla tunnissa taittuisi 40 kilometrin matka.

Nykymaailmanmenossa 40 kilometriä saattaa tuntua lyhyeltä matkalta. Eläinkunnassa tuollainen vauhti on kuitenkin melkoista haipakkaa, sillä suomenhevosta nopeammat eläimet ovat usein tyylipuhtaita sprinttereitä, joiden vauhti säilyy ehkä vain joitakin satoja metrejä kerrallaan. Suomenhevonen saavuttaa kyseisen keskinopeuden yleisimmin noin kahden kilometrin kilpailumatkalla.

Ensimmäinen tähtijuoksija oli maamme itsenäisyysvuonna syntynyt ravikuningas Murto, joka saavutti kilometriajan 1.29,4 Seinäjoella heinäkuussa 1929. Samana vuonna maamme toinen tähtijuoksija tamma Tomu täytti 5 vuotta. Tähtiajan Tomu juoksi vuonna 1933.


Kuvaajaan katsova Erilla on ykkösperiyttäjä suomenhevosten joukossa (8 tj). Tässä vielä maitovarsana esiintyvästä Virillasta on 4 tähtijuoksijaa.
Tähtien määrä on Murron ja Tomun ajoista tietenkin räjähtänyt, mutta yhä tänäkin päivänä hyvä hevonen on sellainen, joka on juossut vähintään tähtijuoksija-ajan. 30-luvun lopussa tähtijuoksijoita oli yhteensä kuusi, 40-luvun lopussa 14 ja 50-luvun lopussa jo 75 (vuonna 1959). Nykyään uusia tähtijuoksijoita tulee VUOSITTAIN parisataa - viime vuonna 199.

TUTKIMUSKOHTEENA TAMMAT

Tähtijuoksijoiden isistä tavataan pitää "kovaa meteliä" ja ihan ymmärrettävästi, onhan alle 1.30 -juosseiden jälkeläisten määrä jonkinlainen ravurioriin laadun mitta. Vähintään kerran vuodessa julkaistaan eniten tähtiä jättäneet oriit ja luodaan katsaus nouseviin uusiin tähtien periyttäjiin. Tammat tahtovat jäädä oriiden varjoon ymmärrettävistäkin syistä: ori saattaa jättää tuhatkin jälkeläistä, kun tamma parhaimmillaan pystyy ehkä viiteentoista. On siis selvä, että yksittäisen oriin mahdollinen epäonnistuminen periyttäjänä on suurempi uutinen kuin yksittäisen tamman epäonnistuminen. Toisaalta loistavat periyttäjätammat ovat usein rodulle merkittävämpiä kuin monet (jopa periyttäjinä onnistuneet) oriit. Nyt luodaankin katsaus parhaisiin periyttäjätammoihin, tosin oriitakin sivutaan. Kaikenkaikkiaan vähintään kolme tähtijuoksijaa periyttäneitä ja tässä huippuperiyttäjätamman tittelin saaneita suomenhevostammoja on 275 kappaletta.

Eniten tähtijuoksijoita on periyttänyt kokemäkeläisen Asser Mäkilän omistama tamma Erilla. Itsekin kaksi kertaa kuningatarkisaan osallistunut erilolainen juoksi ennätyksekseen 70-lukulaiseksi mainion 26,7a. Tamman kahdeksaan alle 1.30-juosseeseen jälkeläiseen kuuluvat mm. ykkössarjalaiset Virilla, Erika (molemmat tammoja) sekä Vokkerilla. Erillan suku on monessa polvessa pullollaan lahjakkuutta, sillä jo Erillan emä Aro-Likka jätti neljä vähintään tähtiajan juossutta. Erillan tyttäristä Pikku-Vila on kolmen ja Virilla neljän tähtijuoksijan emä. Pikku-Vilan tytär Kiikun Helmikin kuuluu arvostettuun, vähintään kolme tähtijuoksijaa jättäneiden tammojen joukkoon, niinpä tammakatras Aro-Likka - Erilla - Pikku-Vila - Kiikun Helmi pitääkin hallussaan suomenennätystulosta - neljä huippuperiyttäjätammaa katkeamattomassa ketjussa. Suvun oriiden mainetta on ylläpitänyt jo edesmennyt Vokkerilla, jonka monista hyvistä jälkeläisistä paras on kaikkien aikojen toiseksi nopein suomenhevonen Apassi 20,0a. Aro-Likasta menestyskulkunsa aloittanut tammasuku kantaa nimeä Auli EP-71, suvun ensimmäisen kantakirjatamman mukaan. Kyseinen Auli-tammaperhe on jättänyt toiseksi eniten tähtijuoksijoita Suomeen.

Seitsemään alle 1.30-juosseeseen jälkeläiseen on päässyt trio Ero-Sirkka, Eri-Veitikka ja Rentukas. Ero-Sirkan nopeimmat jälkeläiset ovat valiojuoksijat (= ennätys alle 1.25) Suikun-Sälli ja Ero-Mori. Tuomas ja Antti Krapin tallissa Äetsässä vaikuttaneen Ero-Sirkan siitostammoina nuoret tyttäret ovat myös aloittaneet hyvillä jälkeläisillä. Tammaperhe Kvinta 55584 (Ero-Sirkan emänemä) on niin harvalukuinen, että sen on täysin mahdotonta päästä eniten tähtijuoksijoita jättäneiden tammaperheiden joukkoon vielä pitkään aikaan. Jos tammaperheitä verrattaisiin tähtijuoksijoiden prosentuaalisten osuuksien avulla, Kvinta olisi kärkipäätä.

Aili Järvenpäällä Kiukaisissa ja Aapo Teperillä Köyliössä varsonut Eri-Veitikka tähtää myös neliketjuisen periyttäjätammaketjun jäseneksi. Sen emänemä Mutrin-Lento oli aikansa SE-tamma ennätyksellään 23,8. Mutrin-Lento juoksi ennätyksensä 1000 metrin matkalla, joka oli tuolloin (1965) täysin virallinen kilpailumatka. Siitoksessa Mutrin-Lennon merkitys on ollut äärettömän suuri, sillä sen poikia ovat mm. Vilperi, Vekku-Lento ja Hilurin Lento.

Eri-Veitikan tytär A.T. Hymy on yksi emänsä seitsemästä tähtijuoksijasta. Kärryihin tutustuminen alkoi jo pikkuvarsana emän turvallisella opastuksella.
Mitähän vauhtia suomenhevoset juoksivat ilman valitettavan nuorina kuolleita Vilperiä ja Vekku-Lentoa? Kärki olisi ainakin nykyistä huomattavasti kapeampi. Mutrin-Lennon tyttäristä eniten tähtijuoksijoita (4) on jättänyt Erilon-Lento, jonka vanhin tytär on Eri-Veitikka. Eri-Veitikan nopein jälkeläinen valiojuoksijarajalla keikkuva A.T.Väre. Tähtivauhtia löytyy myös jo Eri-Veitikan tyttärienkin jälkeläisistä, joten nykyiseen kolmen huippuperiyttäjätamman ketjuun saattaa tulla lähivuosina neljäskin lenkki. Eri-Veitikka kuuluu emiensä tavoin Maltan (10984) tammaperheeseen. Tämä nuori tammaperhe on Aulin jälkeen kolmantena tähtijuoksijoiden määrässä.

Rentukas on varsonut koko varsakatraansa Mikko Väisäsellä Vieremällä, jossa muuten jo sen emä vaikutti. Kriteriumvoittaja Hissun Tytön siskon jälkeläisistä nopein on valiojuoksija V.T.Renttu. Tamma V.T.Rentun siskoista ja veljistä moni olisi saattanut hieman paremmalla onnella löydä siskonsa ennätykset, sillä rentukaslaisista moni on vain hieman yli 1.25-ennätyksessä. Varsoista nuorinta, tällä hetkellä vasta 4-vuotiasta Hissun Vikua on kehuttu sisarussarjan lahjakkaimmaksi - saas nähdä! Suvun kantatamma on Lippo PS-823. Kymmenkunta tähtijuoksijaa jättänyt tammasuku ei kuulu aivan kuumimpiin nimiin, mutta sen loiston päivät saattavat olla edessäpäin.

Kuusi tähtijuoksijaa jättäneitä suomenhevostammoja on 16. Jos niistä jonkun haluaa nosta nimenä esiin, niin ainakin em. Mutrin-Lento ja huippusiitosoriiden Teme ja Turo emä Marine pitää mainita. Viisi tähtijuoksijaa jättäneitä tammoja on 21 (mm. Vokkerin emä Halla sekä Vieterin ja Vekselin emä Vekkuli). Neljä tähteä periyttäneitä on 50 (mm. em. Aro-Likka ja sen tyttärentytär Virilla sekä Patrikin emä Puhelu). Näihin tammoihin ja niiden isiin voi tutustua klikkaamalla tästä.

HUIPPUPERIYTTÄJÄTAMMAT ENNÄTYSTEN VALOSSA

Seitsemän tähtijuoksijan emä Rentukas on esimerkillinen emätamma: järjestys laumassa säilyy ja pienimmät ovat turvassa. Tässä Rentukas varsansa Hissun Piirron (tähtijuoksija) ja orvoksi jääneen siskonsa (!) Hissun Tyttin kanssa.
Suomenhevosen sukukirjan IV-osasta löytyy mielenkiintoinen taulukko astutetuista suomenhevostammoista. Siihen on mm. merkitty vuosittain (1990-2000) kaikkien 1.30,0 ja sitä nopeamman ennätyksen omaavien tammojen määrä. Esimerkiksi vuonna 1990 astutetuista suomenhevostammoista vain 13,1 % oli saavuttanut vähintään ennätyksen 1.30,0. Vastaavasti huippuperiyttäjätammoista (joista suuri osa oli jo lopettanut siitosuransa ennen vertailuvuotta 1990!) peräti 25,1% on juossut vähintään tähtiajan. Tämä viittaa siihen, että periyttäjinä onnistuneet tammat näyttäisivät olevan "tavallisia" tammoja ainakin ennätysten valossa parempia. Lahjakkuus siis periytyy.
Mielenkiintoista em. IV-osan taulukossa on myös se, että tähtijuoksijatammojen osuus astutetuista tammoista on viime vuosina noussut huomattavasti. Vuonna 2000 astutetuista tammoista jo joka neljäs oli ennätykseltään vähintään 1.30,0-tasolla. Tämä osoittaa tietenkin sitä, että suomenhevosen keskivauhti on viime vuosina lisääntynyt (tekisi mieli sanoa) huimasti. Tämä lupaa hyvää jatkon kannalta: tähän asti moni suomenhevonen on siitoksessa jättänyt vielä hyvinkin kirjavaa jälkeä, mutta jatkossa on lupa odottaa tulosten tasaantumista ja samalla myös huomattavaa parantumista. Jos vaikkapa suomenhevosvarsan aikoo hankkia ravihevoseksi, siitä tulee sellainen varmemmin kuin ennen.

Huippuperiyttäjätammojen ennätyksistä kertova taulukko löytyy kun klikkaat tästä.

HUIPPUPERIYTTÄJÄTAMMOJEN ISÄT

Nyt sitten vielä myös noihin jo mainittuihin isäoriisiin. Käsittelyssä olevat 275 huippuperiyttäjätammaa periytyvät 131 oriista. Eniten näiden aatelisten suomenhevostammojen isänä esiintyy viisinkertainen ravikuningas Vieteri, jolla on 18 huippuperiyttäjätytärtä. Seuraavina ovat Hilu (15 tytärtä), Erilo (14) ja Ero-Lohko (12) - kaikki tunnettuja nimiä hevosihmisille. Seuraava kolmikko - Jonne, Ponnen-Muisto ja Puhemies - on keskenään tasoissa, sillä jokaisella on yhdeksän siitoksessa loistanutta tytärtä.

Edellämainitut oriit voi lähes kaikki luokitella paljon morsiamia saaneiksi oreiksi. Jos tutkii isäoreja vielä myös huippuperiyttäjätyttärien prosentuaalisten osuuksien perusteella, esiin nousee muitakin emänisänä onnistuneita, mutta aikoinaan tammanomistajien joukossa pienempää suosiota saaneita oreja. Hovi-Postin tyttäristä huima 15,56 % kuuluu vähintään kolme tähtijuoksijaa jättäneiden tammojen joukkoon. Merkin osuus ei ole juurikaan pienempi. Erilo, Ponnen-Muisto, Vesku, Virhakka ja Rismo ovat jättäneet vähintään 8 prosenttisella todennäköisyydellä huippuperiyttäjätyttäriä. Vähintään kaksi tytärtä kyseiseen 275 tamman joukkoon saaneista oreista huonoimmat prosenttiosuudet ovat Hulinalla, Luonnoksella ja Viltterillä. Ainakin kaksi viimeksimainittua parantavat lukujaan vielä, sillä prosenttiosuudet on laskettu kunkin oriin vuonna 1987 ja sitä ennen syntyneiden tyttärien joukosta. Lähettimen, Paavin, Ihme-Totin ja Ponnen tammajälkeläisten määrä jäi epäselväksi, joten ne jätettiin prosenttivertailusta pois.

On hienoa, että jotkut oriit osoittavat siitostyönsä ansaituksi tyttäriensä kautta. Kyseisessä orijoukossa on paljon isinä "pummanneita" mutta emänisinä loistaneita hevosia (parhaina esimerkkeinä Merkki ja Ponnen-Muisto). Nämä oriit ovat siinäkin mielessä arvokkaita, että nyt ne vähäisienkin tyttäriensä välityksellä tuovat usein valtasukujen ulkopuolista verta suomenhevospopulaatioon.

Huippuperiyttäjien isäoriisiin voi tutustua tarkemmin klikkaamalla tästä.

EMÄT, TYTTÄRET JA SISKOT

Huippuperiyttäjätammojen joukossa on hieman laskentatavasta riippuen joko 18 tai 20 sisarparia, sillä joukkoon kuuluu myös yksi sisartrio. Jos Eturin, Virittimen ja Teräs-Riitan laskee yhdeksi "isoksi duoksi", sisarpareja on 18, mutta jos kolmikon erottaa pareiksi (Eturi-Viritin, Eturi-Teräs-Riitta ja Viritin-Teräs-Riitta) sisarduoja on 20. Niin tai näin, jokatapauksessa peräti 37 tammalla on myös huippuperiyttäjäsisko.

Tarkasteltavista 275 tammasta löytyy myös 35 emä-tytär -paria. Pisin huippuperiyttäjien ketjuhan on tuo jo aikaisemmin mainittu Aro-Likka - Erilla - Pikku-Vila - Kiikun Helmi. Joukkoon kuuluu myös VIISI itsekin vähintään kolme tähtijuoksijaa jättänyttä tammaa, joilla on KAKSI huippuperiyttäjätytärtä. Nuo tammat (ja suluissa niiden huippuperiyttäjätyttäret) ovat Raksan-Leima (Viola ja Suvi-Ilo), Keva (Okeva ja Nukeva), Erilla (Pikku-Vila ja Virilla), Paavitar (Muisto-Tähti ja Hilun-Liekki) sekä V.P.Virkku (V.P.Virkku-Lintu ja Vekkuliina).

Huippuperiyttäjätammat ovat määrällisesti häviävän pieni osa tänä vuonna rotuna 96 vuotta täyttävän suomenhevosen historiassa. On kuitenkin mielenkiintoista ja ainakin allekirjoittaneen mielestä hyvinkin informoivaa se, että edellä kuvatulla tavalla noinkin moni vähintään kolme tähtijälkeläistä periyttänyt tamma on joko huippuperiyttäjätamman sisko tai tytär. Ravilahjoja näyttää suomenhevosillakin olevan joissakin tammasuvuissa enemmän kuin toisissa. Moni sisarparien tai emä-tytär -parien edustajista on kuitenkin ennätykseltään korkeintaan keskitasoa. Tämä saattaisi vihjata siihen, että hyvää siitostammaa hankkivan ei aina kannata tuijottaa tamman omaa ennätystä, hyvä emälinja saattaa pelastaa paljon. Ihanteellisinta olisi tietenkin omistaa suomenhevostamma, jolla on hyvä ennätys ja hyvät periyttäjäemät - tosin niitä tammoja on vähän ja vielä harvempi on myynnissä.

Sisarparit ja emä-tytär -parit löydät tästä klikkaamalla.

 

Marko Vuolukka
marko.vuolukka@eurajoki.fi