FEI World Breeding Jumping Championships for Young Horses 2005

Turistina Zangersheidessa

Belgian Lanakenissa, Zangersheidessa järjestettiin FEI World Breeding Jumping Championships for Young Horses 2005 (nuorten hevosten kasvattaja este MM-kilpailut) sekä FEI Zangersheide Sires of the World (kilpailu jalostukseen hyväksytyille oriille) syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Ensimmäistä kertaa Zangersheideen menevälle ei paikan löytämistä ollut tehty ollenkaan helpoksi. Belgiassa työskentelevältä tuttavalta saatu neuvo: "Ajakaa vaan Lanakenin keskustan läpi päätietä ja vastaan tulee punainen tiilitalo, jonka kyljessä on pieni, sininen kyltti, jossa lukee Zangersheide." Käytännössä punaisia tiilitaloja oli paljon ja pääkadun erottaminen muista ei onnistunut. Vaikkei Lanaken ollut suurkaupunki, ei hakuammunta ajelemalla ympäri, tuottanut tulosta, mutta onneksi turisti-infossa oli joku muukin käynyt asiaa kysymässä ja yksityiskohtainen ajo-ohje annettiin heti sitä kysyvälle.

Ratina Z -areena ja takana VIP-aitiot

 

Zangersheiden alueelle päästyä oppaat ohjasivat paikalle saapuvan katsojan ajamaan autollaan laajojen laidunalueiden läpi kohti kilpailupaikkaa. Laitumilla käyskenteli toinen toistaan hienompia siitostammoja tämän kesäisten varsojensa kanssa sekä vanhempia varsoja omissa laumoissaan. Kilpailupaikalla kaikki yksityiskohdat oli tarkkaan harkittu ja kilpailuympäristö oli toimiva. Kolme kilpailuareenaa veryttelyalueineen ja katettuine katsomoineen, ravintolat, erilaiset myyntipisteet, vierailevien hevosten tallialue ja autojen parkkialueet oli kaikki sijoitettu hienosti.

5-vuotias tamma Quita W Z (Quito de Baussy-Cor de
la Bryere) ja Roland Englbrecht edustivat Itävaltaa.

 

Nuorten hevosten kilpailu

Kilpailutapahtuma kesti kaikkiaan neljä päivää. Nuorten hevosten luokkiin osallistuvat olivat 5-, 6- ja 7-vuotiaita. Jokaiseen ikäluokkaan kutsuttiin noin 120 hevosta sääntöjen mukaan, joissa eri maille on määrätyt kiintiöt, lisäksi kilpailuun on mahdollisuus päästä myös ns. villillä kortilla. Osallistumismaksu koko tapahtumaan oli 400 euroa/hevonen. Jalostusoriiden luokkaan osallistumisoikeus oli vähintään kahdeksanvuotiaalla, viralliseen kantakirjaan hyväksytyllä oriilla.

Ratsastajan hevosmäärä kussakin luokassa sai olla enintään kolme, kuitenkin yhteensä kuusi hevosta kaikkiaan kaikissa mestaruusluokissa yhteensä.
 

Ragnus ja Luc Steeghs

Nuorten hevosten osalta kilpailu alkoi karsintaluokilla torstaina ja perjantaina. Kukin ikäluokka kilpaili omalla areenallaan. 7-vuotiaat kilpailivat pääareenalla, Ratina Z, joka oli kooltaan 100 x 60 m, kaksi muuta areenaa (Ramiro Z ja Almé Z) olivat kooltaan aavistuksen verran pienempiä. Käsiohjelmasta löytyi myös Suomen edustajat 5- ja 6-vuotiaiden luokkiin. 5-vuotiaat: Tricapade (Koriander-Burggraaf), kasvattaja G.C. Mastenbroek, ratsastaja J. Jyläs. 6-vuotiaat: Simply Red (Ircolando-Wolfgang),  kasvattaja M. Manders, ratsastaja J. Jyläs. Chauvinist Z (Carthago Z, Almé Z), kasvattaja L. Lammi, ratsastaja D. van Groesen, oli listoilla Hollannin lipun alla.

 

7-vuotiaissa ei Suomen edustajia ollut, mutta yksi tuttu nimi lähtölistalta löytyi, nimittäin Suomessa 3-vuotiaana jalostukseen vuodeksi hyväksytty KWPN-ori Ragnus (Concorde, Polydor). Virallisesti FWB-kantakirja ei ollut tapahtumassa edustettuna, koska ainoa suomalaiskasvattajan hevonen Chauvinist Z edusti Zangersheiden kantakirjaa.

 

Tamma Caroline S Z (Carthago Z-Quito de Baussy)
ja Roland Englbrecht.

Kahden päivän karsintaluokkien perusteella sunnuntain finaaliin oli oikeus vähintään 25:llä vähiten virheitä saaneella ratsukolla. Kuitenkin kaikki, jotka tekivät molempina päivinä nollaradat, pääsivät finaaliin. Nuorten hevosten luokkiin oli ilmoittautunut yhteensä 396 estehevosta kaikkiaan 31 eri maasta. Hevosten määrä on vuosi vuodelta lisääntynyt, tänä vuonna oli noin 30 hevosta enemmän kuin viime vuonna. 5-vuotiaiden finaaliin selvisi tänä vuonna 40 ratsukkoa kaikkiaan 148 ratsukon joukosta, 6-vuotiaiden finaalissa nähtiin 38 parasta 171:stä ja 7-vuotiaita finalisteja oli 25 yhteensä 112:sta karsintaluokkiin startanneesta.

 

Suomalaisratsukot eivät tällä kertaa selviytyneet kovien finalistien joukkoon, vaan starttasivat lauantain lohdutusluokassa. Sijoituksia ei hyvistä ratsastuksista huolimatta tullut. 5-vuotiaiden lohdutusluokan lopputuloksissa Tricapade oli sijalla 54., Simply Red ei startannut lauantaina ollenkaan ja suomalaiskasvattaja L.Lammin Chauvinist Z oli 5-vuotiaiden lohdutusluokassa sijalla 23.

Huutokauppa ja oritesti

  Torstaina ja perjantaina oli samaan aikaan pyörivien karsintaluokkien lisäksi huutokaupattavien hevosten esittelyä ja oritestiään Zangersheiden kantakirjaan suorittavien oriiden askellajien esittelyt ja irtohypytykset. Mielenkiintoista katsottavaa oli samaan aikaan niin paljon, että välillä oli valinnan vaikeus, missä pitäisi olla. Huutokauppahevoset olivat suurimmaksi osaksi tämän kesän varsoja, mutta mukana oli myös muutama kolmevuotias hevonen. Varsan keskihinnaksi tuli 13 324 euroa, orivarsojen hinta oli keskimäärin vähän korkeampi kuin tammojen.

Oritestiään suorittamassa 3-vuotias KWPN-ori
Vandavid (Madison-Voltaire).

 

Huutokaupan kallein hevonen oli 3-vuotias ori Cinquecento de la Luna Z (Cento-Furioso II), sen hinta nousi 115 000 euroon. Kallein maitovarsa (Quad Cracker Z, i. Quidam de Revel, ei. Contender) tuli maksamaan 35 000 euroa.

 

Huutokauppahevoset olivat koko ajan yleisön
nähtävänä kilpailualueella.

Sires of the world

Lauantain päätapahtuma oli luokka FEI Zangersheideb Sires of the World. Ensimmäiselle kierrokselle lähti yhteensä 54 toinen toistaan hienompaa jalostusoriita, tosin kouluhevoskasvattajan silmällä katsottuna, oli mukaan eksynyt jokunen vähän vaatimattomammankin näköinen ori. Vaativa 150 cm rata karsi jyvät akanoista ja toiselle kierrokselle selvisi 20 parasta ensimmäiseltä kierrokselta. Toisella kierroksella parhaat selvisivät yhden uusinnan, virhepisteiden ja ajan perusteella. Voittajaksi jännittävässä kilpailussa selvisi Sveitsin Karondo van Schlösslihof (Karoconda-Corleone) ratsastajanaan Theo Muff. Ratsukko kuittasi voitostaan 6250 euroa ja koska kysymyksessä oli FEI World Breeding Jumping Championships, maksettiin hevosen kasvattajalle Gestüt Werner Rütimannille "Breeders Bonus" 2500 euroa. Luokassa toiseksi sijoittui Belgian Ludo Philippaerts hevosella Upsilon VD Heffinck (Clinton-Darco, kasvattaja Haemerlinck) ja kolmanneksi Hollannin Jur Vrieling hevosella VDL Oramö (Indoctro-Ramiro Z, kasvattaja W. van de Lageweg).

Yleisön ehdoton suosikki viikonlopun aikana Ludo Philippaerts tässä
KWPN-oriilla Storm (Heartbreaker-Boreas).

 

Jännittävät finaalit

Kilpailuviikonloppu huipentui sunnuntaina Ratina Z -areenalla käytävään kolmeen finaaliin. Ensimmäisenä vuorossa olivat 5-vuotiaat hevoset ja esteiden korkeus oli nostettu alkukarsinnan 120 cm:stä 125 cm:iin sekä uusinnassa max 130 cm. Voittaja ratkaistiin yhdessä uusinnassa virhepisteiden ja ajan perusteella. Paras 5-vuotias oli tänä vuonna Espanjan Quicksilber (Quattro B-Restorator) ratsastajanaan Manuel Fernandez Saro, toiseksi sijoittui Belgian Quasimodo (Toulon-Lugano), ratsastaja Wilm Vermeir ja kolmanneksi Hollannin Ambassador (Heartbreaker-Voltaire) ratsastajana Kevin van den Nieuwenhuysen. Voittajaratsukon palkintosumma oli 2500 euroa ja Breeders Bonus kasvattaja Landw.pfitzmann GbR:lle 1000 euroa.

5-vuotiaiden finaalin voittaja Espanjan Quicksilber (Quattro B-Restorator) ja Manuel Fernandez Saro.

 

6-vuotiaiden finaali hypättiin 135 cm -tasolla ja kilpailu oli todella jännittävä. Tupaten täynnä ollut katsomo eli kilpailun sekuntipelissä täysillä mukana. Kuusi parasta hevosta tekivät uusinnassa nollaradat ja paremmuusjärjestys ratkaistiin ajan perusteella:

Finaalien väliajalla esiteltiin kovasti täällä Suomessakin
hälyä nostattanut kloonivarsa.

1. Winsome van de Plataan (Nabab de Reve-Apache du Forest), ratsastaja David Jobertie, Ranska
2. Wariska de la Falize (Darco-Papillon Rouge), ratsastaja Christophe Vanderhasselt, Belgia
3. Chester Z (Calvaro Z-Rebell II Z), ratsastaja Mathijs van Asten, Hollanti
4. Storm - Ludo Philippaerts (Belgia)
5. Scotch - Julia Kayser (Itävalta)
6. Sirius - Teus van de Brink (Hollanti).
Voittajahevosen kasvattajalle M.Meskensille jaettiin 1500 euron Breeders Bonus.

 

 

 

Kaksoisvoitto Hollannin Mans
Buurmanille.

7-vuotiaat hyppäsivät finaalissa 140 cm esteitä. Neljä ratsukkoa selvisi uusintaan ja mukana nähtiin myös Suomessa aikanaan vaikuttanut KWBN-ori Ragnus. Näyttävästi ja vaivattomasti hyppäävä Ragnus, ratsastajanaan Luc Steeghs, edusti Hollantia. Oriin aika uusinnassa oli loistava mutta yksi pudotus jätti Ragnuksen kisassa neljänneksi. 7-vuotiaiden finaalissa otti kaksoisvoiton Hollannin Mans Buurman, joka ratsasti Robilla (Concorde-Landwin II) voittoon nollatuloksella ja kakkoseksi puhtaalla radalla mutta yhdellä aikavirheellä hevosella Richmond Hill (Indoctro-Ahorn). Kolmanneksi selviytyi Egyptin nuori ratsastaja Abdel Said hevosella Team Harmony Sky High (Garmisch-Casimir). Breeders Bonus voittajahevosen kasvattajalle L. van Diestille 2000 euroa.

 

 Jokaisen ikäluokan kolmelle kärkihevosen kasvattajalle jaettiin lisäksi Zangersheide Super Premium for Breeder (5000-3000-2000 euroa).

 

Kuvassa palkintoa jakamassa Zangersheiden
siittolan omistaja L. Melchior.
FEI World Breeding Jumping Championships for Young Horses 2005 oli arvokas kokemus näin suomalaisen, pienen kasvattajan näkökulmasta katsottuna. Toimivat puitteet, sponsorit, ammattitaitoinen henkilökunta, hienot hevoset ja ratsastajat sekä todella runsaslukuinen yleisö olivat hyvä tae upeasta kilpailutunnelmasta. Hieno tapahtuma, johon kannattaa mennä uudelleenkin.

 

 

 

 

Hollannin Mans Buurman ja Rob (Concorde-Landwin II).