Mark Todd: 'I love my Hannoverians.'


/Kirjoittanut Britta Züngel, kääntänyt Kati Siebrecht/
Der Hannovernaer lehti 08/2012

*Hänen ikänsä ja kokemuksensa ovat hänen puolellaan: Kenttälegenda Mark Todd kisaa jälleen kerran Olympiakunniasta. Hänen seitsemänsissä Olympiakisoissaan hän luottaa Hannover-hevoseen: Contendron poika NZB Campino on hänen no. 1*.

Uusiseelantilainen Mark Todd on jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan ollut yksi menestyneimmistä ratsastajista lajissaan. "Onneksi ratsastus on yksi niistä harvinaisista lajeista, jossa ikä ja kokemus ovat etuja" 56-vuotias sanoo, eikä ole kadottanut hitustakaan kunnianhimostaan tai energiastaan. Hänen kotinaan toimii loistavan sininen kuorma-auto huhtikuusta - syyskuuhun. Jos haluaa tavata Markin, on ajettava kenttäkisoihin. Siihen tulee tilaisuus Luhmühlen kisojen aikana, jossa Mark osallistuu ****-kisaan. "Tulen aina mielelläni Luhmühleniin. Ensimmäistä kertaa olin täällä vuonna 1986 Charisman kanssa, jolloin voitin" kertoo Mark Todd ja istahtaa mukavasti telttatuoliinsa. Jo uransa alussa, kun hän vuonna 1980 täysin tuntemattomana ratsastajana voitti Badmintonin kisat, häntä kuvatiinn superlatiiveilla.
Tätä ensimmäistä voittoa Badmintonissa seuraa kolmen voiton jatko siellä uudelleen, sekä viisi voittoa Burghleyssa. Kuolemattomaksi hänet tekee kaksi kultamitalia Los Angelessissa vuonna 1984 ja 1988 Soulissa, molemmilla kerroilla unohtumattoman Charisman kyydissä. FEI on kuvannut Mark Toddia "20. vuosisadan kenttäratsastajaksi".
Vuonna 2000 Mark vetäytyy Sydneyn pronssimitalin jälkeen aktiivi kisaratsastuksesta ja omistautuu Uuden Seelannin laukkahevosten kasvatukselle ja treenaamiseen.

Kahdeksan vuotta myöhemmin hän palaa yht´äkkiä odottamatta takaisin, vain muutamia kuukausia ennen Hongkongin olympialaisia ja alkaa rakentamaan kenttätallia Englantiin. Takaisin menneitä muistellen Mark toteaa: "Idea tuli bilemielissä". Ja mikä comeback se olikaan: Olympialaisten 17. sijan jälkeen hän voittaa vuonna 2011 neljännen kerran Badmintonin kisan. Hänen ensimmäisestä voitostaan Badminttonissa on ehtinyt kulua uskomattomat 31 vuotta. Tämän voiton myötä hänestä tuli vanhin koskaan Badminttonin voittaneista kuuluisuuksista.

Henkilö, joka itse kuvaa itseään "Adrenalin-Junkie"-ksi ei voi elää ilman kenttäratsastuksen ja olympialaisten viehätystä: "Olympialaiset ovat minulle edelleenkin erityinen tapahtuma. Ihan sama mikä laji on kyseessä, ne ovat jokaiselle atleetille ehdoton uran kohokohta. Olen edelleenkin yhtä viehättynyt niistä kuin 26 vuotta sitten ensimmäisissä olympialaisissani." Ja oikeastaan ne olisivat oikeasti hänen 9. olympialaisensa, jos laskisimme mukaan Moskovan v. 1980, joita boikotoitiin ja Ateenan v. 2004, jolloin Mark oli mukana valmentajana.

Vuonna 2008 Mark Toddin palatessa kenttäratsastuksen pariin, sen säännöt olivat muuttuneet vallankumouksellisesti. Esteiden rakenteilla ja mitoilla ei ole juurikaan samankaltaisuuksia vuosien 1980 ja 1990 ratojen kanssa. Monta seikkaa on muutettu hevosten ja ratsastajien turvallisuuden hyväksi, kisan kokonaismuoto on eri kuin ennen. "Laukkaradan pois jättämisen jälkeen myös tarvittava hevonen on muuttunut. Nyt tarvitsemme hevosen, joka liikkuu voimakkaasti. Ennen vanhaan tarvitsimme hevosen, joka oli rohkea, nykyään tarvitsemme hevosen, joka kerää jo koulukokeessa korkeat pisteet," sanoo Mark Todd. Maastossa ja rataesteillä voi vain toivoa, että muut tekevät virheitä. Oman tuloksen parantaminen on lähes mahdotonta. Aiemmin täykkärit dominoivat kenttäkisoja. Saksalaiset ratsastajat ja hevoset voittivat myös silloin kouluosuuksia, mutta eivät olleet usein tarpeeksi nopeita ja kovia menemään maastossa. Tämä seikka on muuttunut viimeisten vuosien aikana. "Laji on muuttunut avoimemmaksi. Silti, sitä peräänantamatonta voiton tahtoa, jota tarvitaan vielä tänäänkin voittaakseen, ilman sitä ei pärjätä, se täytyy olla vaistonomaisesti olemassa!"

Senpä takia Mark lähtikin Saksaan etsimään täykkäripitoisia lahjakkaita hevosia. "Hevosten etu, joiden täykkäriptoisuus ei ole ihan niin iso, on se, että ne sietävät enemmän positiivista painetta. Luonnollisesti niitä täytyy myös ratsastaa hiukan voimakkaammin. Täykkärit liikkuvat myös kouluradalla luonnollisessa muodossa ja tarjoavat itse enemmän," Mark Todd sanoo. "Minun ei kuitenkaan tarvinnut muuttaa ratsastustapaani. Olen ratsastanut kuluneen 30 vuoden aikana niin paljon erilaisia hevosia, että minun on helppo sopeutua melkein mihin tahansa."

Ostosreissu Saksassa

NZB Land Vison, joka voitti myös Badmintonin, tuntui olevan täydellinen hevonen olympialaisiin. Kuitenkin valitettava loukkaantuminen teki lopun näistä suunnitelmista. Mutta Mark Todd ei olisi Mark Todd, ellei hänellä olisi korkealaatuisia vaihtoehtoja tallissa. Nyt hän on mukana Lontoossa Uusi-Seelannin joukkueessa kymmenvuotiaalla hevosella NZB Campino. Contendro/Pinkus sukuinen on Hans-Jürgen Abelin, Bremervörde, kasvattama. Saman hevosen (Campinon) isoäidistä: valtionvaliotamma Wandia, on myös Andreas Dibowskin ratsastaman, kansainvälisestikin menestyneen Soleil i. Star Regent xx emä.
Mark Todd kiinnostui hevosesta Dirk Schaden luona, etsiessään asiakkailleen hevosia. Lutz Gripshöver oli kisannut rataesteitä keskivaativiin, saanut voittoja ja sijoituksia. Kenttää Campino oli mennyt silloin vielä 17-vuotiaan Ben Leuwerin kanssa ja sijoittunut CIC* Rodderbergissä neljänneksi. Dirk Schade oli huomannut hevosen tässä vaiheessa ja ottanut sen talliinsa valmennettavalleen japanilaisratsastajalle Kenko Satolle.


NZB Campino ja Mark Todd.

"Kinky" oli hyvin nopeasti ansaittu lisänimi hevoselle Markin tallissa. "Campino on hyvin ystävällinen ja hyvätuulinen, ennemmin sisäänpäin kääntynyt hevonen. Koeratsastuksessa se tuntui heti hevoselta, jolla voisin jatkaa samantien treenejä. Aluksi se oli aika spooky, hyvin säikky, ja säpsähti aina kun pienennästäkin aiheesta.
Sillä on hyvät askellajit ja erinomainen ratsastettavuus. Sen lisäksi se hyppää hyvin. Sillon kun ostin Kinkyn, oli 1005 varma, että siitä tulee vielä kansainvälisten luokkien hevonen, " muistelee Mark Todd. "Ja se on näyttänyt, että se on voittajatyyppiä!"
Heti ensimmäisessä startissa v. 2010 CCI* Hartpuryn kisoissa Mark ja Campino voittivat. "Otin sen mahdollisimman usein mukaan, jotta se oppisi luottamaan ympäristöönsä ja että se näkee mahdollisimman paljon. Vuoden lopussa se oli matkustanut paljon ja melko väsynyt, mutta samalla myös huomattavasti kypsyneempi ja kokemusrikkaampi," kertoo Mark. 2011 Campino kehittyi koko ajan paremmaksi ja paremmaksi, se oli toinen CIC* Saumurissä, 15. Lontoon testikisoissa ja kolmas CCI*** Boekelon kisoissa. Olympiavuonna Campino sai upean lähtöasetelmat Houghton Hall CICO*** kisoista sijalla 2. "Minulla on harvoin ollut näin hyvin treenattava hevonen kuin Campiono," kertoo Mark Todd.

Toinen Hannover Markin tallissa on All in One/Chief Singer XX-poika The Chosen One, kasvattajat ovat Ulrike ja Reinhard Bosse, Sieckte. "The Chosen One:sta näin vain videon ja ostin sen videon nähtyäni. Sen emänisä on täykkäri Chief Singer xx. Se oli erittäin kuuluisa laukkahevonen Englannissa", Mark kertoo. "Kun ostin Squidin se oli noin 164 cm kokoinen. Nyt se on jättiläinen, yli 175 cm. Tyypiltään se on hieno ja sillä on kaunis pää. Silti se on vielä nuori ja tarvitsee paljon aikaa kypsyäkseen. Alunperin ajattelin myyväni sen edelleen, mutta se on kehittynyt jo nyt niin hyvin, että aion mitä ilmeisimmin pitää sen itse."
Sitten Mark muistaa vielä Bagon, joka on kasvatettu Uudessa Seelannissa. Se on Winnetou/Wulf-poika, nimeltään Winnebago. Sillä Mark osallistui Seoulissa myös esteisiin. Mark toteaa täysin vakuuttuneena: "I love my Hanoverians - rakastan hannoverejäni!"

"On tärkeää edelleenkin, että kenttähevosilla on paljon täyttä verta suonissaan. Kaikenkaikkiaan suku ei ole minulle niin tärkeä asia. Jokainen hevonen on yksilö ja ne ovat kaikki erilaisia. Siksi hyvin paljon on kiinni ratsastajasta ja koulutuksesta. Siksi en tee ostopäätöksiäni koskaan suvun perusteella, mutta kuuntelen mielelläni asiantuntijoiden mielipiteitä." Nykyään kenttähevosen rakenne on hyvin tärkeä asia. "Vain hyvärakenteiset hevoset pystyvät suorittamaan parastaan pitkällä tähtäimellä! ja lisää hymähtäen: "rumaa hevosta en ostaisi varmasti muutenkaan."

Tällä hetkellä tavoite on Lontoo, kertoo Mark. "Mitä teen olympialaisten jälkeen? En tiedä vielä. Riossa olisin sitten jo 60-vuotias..." hän sanoo ja hämmentää kuumaa teetään tyytyväisesti hymyillen.


Mark Todd syventyneenä keskusteluun Britta Züngelin kanssa.