Ruusujen Ruusu, Real Red


Teksti: Silja Mäki-Tulokas, Rose Team kimpanvetäjä

Ypäjän Hevoshuutokaupassa 12.9. kävi kova kuhina. Ravihevoset hakivat uusia omistajia, omistajat uusia ravihevosia. Puolitoistavuotiaita lämminverisiä oli huudettavana 93, kaksivuotiaita suomenhevosia toistakymmentä. Itselleen varsaa etsimässä olivat myös Forssan ja Kouvolan 2014 Raviliigat valmentajineen ja taustatiimeineen. Liigojen osakkaita parveili jännittyneenä viitisenkymmentä. Minkä hevosen huudamme?


Tapio Mäki-Tulokas ja Real Red

Mikä on Raviliiga?

Raviliiga on hevosurheilun joukkuepeliä. Viime vuonna mukana oli seitsemän ravirataa ja omistajilta tulleen palautteen ja suuren kiinnostuksen myötä se järjestettiin nyt toisen kerran. Tarkoituksena on yhdistää niin uusia kuin vanhojakin hevosharrastajia. Tänä vuonna liigoja on Kouvolan ja Forssan lisäksi Lahdessa ja Kaustisella, sekä Suomen Ratsastajainliitolla. Lisäksi on TalkKarin haastajatalli Jyväskylässä. Kukin liiga osti huutokaupasta itselleen hevosen, joka myydään 800 osaan. Yksi osuus maksaa 100 euroa, eikä muita kuluja ja kustannuksia tule. Ostettu hevonen on kimpan omistuksessa sen nelivuotiskauden loppuun, jonka jälkeen se huutokaupataan ja tilille jäävät rahat jaetaan osakkaille. Lyhyesti sanottuna kyseessä on kolmen ja puolen vuoden elämys- ja kokemuspaketti hevosurheilun maailmaan: Osakkaat pääsevät kokemaan hevosen omistamisen parhaat puolet, onnistumisen ja jännityksen hetket. Omistajat seuraavat, kuinka varsa kasvaa ja kehittyy aikuiseksi ravihevoseksi ja kilpailee.

Varsat on maksettu kolmeen ennakkomaksulliseen suurkilpailuun: Kriteriumiin, Suur-Hollolaan ja Derbyyn. Nämä ovat kovia ikäluokkakilpailuja ja jokaisen kasvattajan ja omistajan unelmia. Nämä unelmat jaetaan nyt liigalaisten kesken. Hevosenomistamisen ihanuuden lisäksi osakkaat saavat osakaskortin, jolla pääsee ilmaiseksi kunkin raviliigaradan raveihin sekä saa alennuksia eri tapahtumista. Kesällä retkeilimme mm. Lahden Suur-Hollola -raveihin, Riihimäen kesäraveihin sekä Kuninkuusraveihin Poriin.

Forssan Raviliiga 2014 valmentaja on menestyksekäs Tapio Mäki-Tulokas. Tapion tallissa asustaa mm. tuore Derby-kakkonen ja Kriterium-finalisti Sahara B Boy. Lisäksi hänen valmennuksessaan on tällä hetkellä vuoden 2014 voitokkain lämminverinen Callela Colibri. Kimpanvetäjin ä ovat serkukset Katri ja Silja Mäki-Tulokas, edustajiston jäsenenä Forssan raviradan toiminnanjohtaja Jari Isometsä ja kummina pitkänlinjan hevosharrastaja ja -omistaja, viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri.


Rose Teamin osakkaat tutustuivat Ruusuun Forssassa.

Real Red

Huutokauppapäivänä valmentaja apujoukkoineen tutustuivat varsoihin, joiden suku miellytti. Varsojen jalat ja runko tutkittiin, askeleita mitattiin ja eläinlääkärin lausuntoja luettiin. Lopulta jäljelle jäi varsa, joka miellytti kaikkia: punarautias tamma, nro 13, Real Red. Se on suvukas ja raamikas sekä sopivan hintainen. Liigan kakkosvalmentaja, varsan koulutuksesta vastaava, Juha Koskela hiipi yleisön sekaan ja huusi meille 10.000 eurolla haluamamme tamman. Ja me aukaisimme kuohuvat.

- Real Red on lempinimeltään Ruusu, ilmotti varsan kasvattaja. Ruusu käyttäytyi oikein mallikkaasti astellessaan uusien omistajiensa eteen. Kaikki tahtoivat kuvan, taputuksen ja kunnon katselupaikan. Eikä Ruusu ollut millänsäkään! Ihan kuin se olisi luotu salamavaloihin ja huomion keskipisteeksi.
Korvat hörössä se katsoi kameraan. Omistajat olivat ihastuksissaan sen punaisesta väristä, kauniista ulkomuodosta ja hyvästä käytöksestä.

Huutokauppapäivä oli pitkä ja raskas ja tyytyväisenä Ruusu kulki Koskeloiden traileriin ja kohti uutta kotiaan.

Ravihevosen arkea

Ruusu on väriltään punarautias ja jalassaan sillä on hauska Z-merkki eli se on kauneuden ja hyväkäytöksisyyden lisäksi vielä erikoinenkin. Valitettavasti nämä ominaisuudet eivät itsessään vie Forssan liigaa kohti liigojen voittoa vaan työtä on tehtävä päivittäin.


Juha Koskela ja Real Red
Hyvin pian Ruusu pääsi mukaan uuden kotinsa arkeen. Varmuudeksi sillä ajettiin ensimmäiset lyhyet lenkit ilman kärryjä, mutta kaiken sujuessa se sai ne pian peräänsä. Tästä alkaa Ruusun matka hyväkuntoiseksi raviurheilijaksi. Koskelat ajavat sitä ja muita varsoja Pilvenmäen raviradalla. Näin ollen vieraat hevoset, traktorit ja ihmiset tulevat sille heti tutuksi. Radan pohja on hyvä ja tasainen hölkkiä. Vielä ei ole tarkoitus ajaa kovaa, ainoastaan kasvattaa kuntoa ja kestävyyttä. Vauhti tulee luonnostaan kunnon kohotessa ja keväällä varsoilla ajetaan intervallia, mikä lisää vauhtia ja kohottaa kestävyyttä.

Omistajat pääsevät pian näkemään kuinka Ruusu esittäytyy radalla ennen raveja. Upeaa nähdä oma varsa valjaissa!