Shetlanninponi

Shetlanninponi on yksi vanhimmista ja puhtaimmista roduista. Sen tiedetään olleen olemassa yli 2000 vuotta synnyinsaarillaan, Shetlanninsaarilla. Se on pienin Brittein Saarten alkuperäisroduista, aikuisiällä sen säkäkorkeus ei saa ylittää 107 cm. Ponin äärimmäinen karaistuneisuus on auttanut sitä selviytymään vaihtelevissa ja vaikeissa sää- ja laidunolosuhteissa.

Shetlanninponin vankka rakenne, kestävyys ja sitkeys olivatkin ne tekijät, joiden vuoksi ponia alettiin suosia hiilikaivoksissa, kun lapsityövoiman käyttö kiellettiin Englannissa 1800-luvulla.

Piirros: Teri Kovács
Salosen perhe ja Wendie v.d. Heide

Kuvassa shetlanninponilla alkuperäisen mallin mukaan veistetty taakkateline, jolla kuljetettiin maataloustuotteita. Kuvassa Salosen perhe ja Wendie v.d. Heide.

Synnyinsaarillaan poni toimi torpparien työjuhtana suorittaen kaikki maatalousaskareet kyntämisestä lähtien. Varmajalkaisena se kuljetti selässään niin torpparin kuin turpeen ja muut tuotteet karussa ja kivikkoisessa maastossa. Aateliston keskuudessa ponista tuli suosittu ajelu- ja ratsuponi.

Shetlanninponin tie entisaikojen pyyteettömästä puurtajasta tämän päivän monipuoliseksi harrasteponiksi on ollut pitkä ja vivahteikas. Suomessa shetlanninponi on suosituin ponirotu, joka soveltuu mainiosti lasten ensimmäiseksi ratsuksi.