Rotumääritelmä

Säkäkorkeus
Rekisteröidyt yksilöt eivät saa 2-3 vuotiaina ylittää 104 cm (SH:n ratsu- ja ponivaliokunnan kokouksen pöytäkirja 4/94), eivätkä 4-vuotiaina tai vanhempina yli 107 cm. Poni mitataan mittakepillä sään kohdalta maahan siten, että se seisoo tasaisella alustalla, joka on mieluiten betonia.

Väri
Shetlanninponeissa kaikki hevosissa tunnetut värit ovat sallittuja paitsi pilkulliset.

Karvapeite
Karvapeite vaihtelee vuodenaikojen mukaan: talvella pohjavilla on paksua, sen päällä suoraa, pitkää peitinkarvaa, joka suojaa sateelta ja pitää ponin ihon kuivana huonommallakin säällä. Sitävastoin kesäpeitinkarva on erittäin lyhyttä ja siinä on kauniin silkkimäinen hohto. Jouhien tulee olla pitkät, suorat ja runsaat ja vuohiskarvojen suorat ja silkkiset.

RP-Daffodil, vuoden 1998 rotunäyttelyn Best In Show.
Kuva Teri Kovács.

 

Shetlanninponitamma Skäpperöds Hera
Kuva Teri Kovács

Pää
Pään tulee olla pieni ja sopusuhtainen runkoon nähden, pään asennon ryhdikäs. Korvien tulee olla pienet ja pystyt, kaukana toisistaan ja hyvin eteenpäin suuntautuneet. Otsa on leveä ja silmät suuret, ulkonevat, tummat ja älykkäät. Turpa on leveä ja sieraimet laajat ja avonaiset. Hampaiden ja leuan tulee olla normaaliasentoiset.

Runko
Kaulan tulee liittyä hyvin lapaan, jonka vuorostaan tulee olla viisto, ei pysty ja se päättyy selväpiirteiseen säkään. Rungon tulee olla vahva ja siinä on "paljon tilaa sydämelle" (leveä edestä). Kylkiluut ovat kaarevat, lanne vahva ja lihaksikas. Lautaset ovat leveät ja pitkät, hännän kiinnityskohta ylhäällä.

Etujalat
Etujalat ovat runkoon nähden hyvin asettuneet ja niissä on riittävän hyvä, litteä luusto. Kyynärvarsi on voimakas. Sääriluu lyhyt ja sopusuhtainen. Vuohiset ovat joustavat.

 

Takajalat
Reidet ovat vahvat ja lihaksikkaat, kintereet vahvat ja hyvin muodostuneet. Kintereet eivät saa olla kiverät eivätkä liian suorat. Takaa katsottaessa jalat eivät saa olla liian kaukana toisistaan eivätkä kintereet pihtiset.

Kaviot
Kavioiden tulee olla kovat, pyöreät ja hyvinmuodostuneet - eivät liian lyhyet, kapeat, supistuneet tai ohutseinämäiset.

Liikkeet
Suorat, irtonaiset, matkaavoittavat liikkeet, käyttäen kaikkia niveliä, rodulle ominainen pyörivä liike. Käynnissä takajalan tulee astua etujalan jättämään jälkeen.

Yleistä
Shetlanninponin silmiinpistävin ja tärkein ominaisuus on elinvoimainen, eloisa olemus (presence). Rakenteeltaan se on kestävä ja vankka.

Shetlanninponitamma Angelina v. Bentjes
Kuva Eve Isokallio