Haastattelun on nauhoittanut ja kirjoittanut Ariane Pourtavaf, Der Hannoveraner
-lehti tammikuu 2010, nr. 1/84, käännös Kati Siebrecht
Esteet kuuluvat joka hevosen peruskoulutukseen. Niiden tehtävä ei ole vain kehittää hevosen lahjakuutta hypyssä. Huomattavasti enemmän niiden tehtävä on estää hevosen liikutuksen monotoonisuutta. Siksi irtohypytys on myös kouluhevosten peruskoulutuksessa säännöllisesti ohjelmassa takaamassa työn vaihtelevuutta.
4. osa – Estekoulutus
Der Hannoveraner: Hra Meyer, mitkä perussäännöt ovat teille erityisen tärkeitä hevosen peruskoulutuksessa?
Herbert Meyer: ”Se mikä on ratsastusurheilussa niin kiehtovaa: Ne loistavimmat suoritukset, jotka perustuvat kahden erillisen yksilön täydelliseen yhteisymmärrykseen ja näiden molempien omaan maksimaaliseen panokseen omalta osaltaan. Jokainen ratsastaja voi omalla tavallaan saavuttaa täydellisen kumppanuuden hevosensa kanssa ja sillä ei ole välttämättä mitään tekemistä ruusukkeiden ja palkintojen kanssa. Kitkattoman yhteistyön aikaan saaminen on jopa jokaisen ratsastajan velvollisuus, jotta hän voi käsitellä hevostaan aiheuttamatta sille stressiä.
Hevosen koulutuksessa pyritään nimenomaan siihen, että pystymme vuorovaikuttamaan, ts. ”keskustelemaan” hevosen kanssa, tavalla joka perustuu hevosen omaan psyykeen ja on siten hevosystävällistä. Näin on mahdollista saada ratsastuksellisesti aikaan toimiva ja hienosäädettävä tiimi. Perustana on aina oltava, että kouluttaja huomioi tarkasti, mitä hevonen kulloinkin tarvitsee, mitä hevonen ymmärtää ja milloin se tuntee olonsa miellyttäväksi ”oman ihmisensä” kanssa.
Der Hannoveraner: Mikä on muuttunut estejalostuksessa ja hevosten koulutuksessa? Mitä kasvattajien tulisi huomioida?
Herbert Meyer: ”Monikin asia on nykyään toisin kuin aiemmin. Jalostus on huomattavasti määrätietoisempaa kuin ennen. Useimmat nuoret hevoset ratsutetaan jo kotitalleissaan ennen kuin ne viedään muualle jatkokoulutukseen. Esimerkiksi kaikki huutokauppatiimille tuotavat koulutettavat hevoset ovat jo ratsutettu tänne tullessaan. Tämä on tärkeätä, jopa välttämätöntäkin. Hevosten koulutus tarvitsee yksinkertaisesti aikaa. Hevosella on oltava jo tasapaino, ennen kun sitä voidaan ilman sen psyyken tai kehon riskejä testata ratsasin. Ja huomautettakoon, että ostajat kiinnittävät erityistä huomiota hevosen peruskoulutukseen nykyään!
Mitä pidempään aikaa hevosen peruskoulutukseen varataan, sen parempi hevoselle. Tämä riippuu paljon taloudellisesta tilasta ja sen tuomasta paineesta: moni haluaa kunnollisen peruskoulutuksen, mutta heillä ei ole mahdollisuutta siihen. Varsinkin, jos kasvattaja ei itse osaa kouluttaa ja ratsuttaa hevosiaan, on usein lähes mahdotonta kouluttaa hevosia tarpeeksi kauan ja perusteellisesti.
Hannoveraner-liitto pyrkii laajentamaan mahdollisuuksiaan, jotta kasvattajat voivat tulevaisuudessa tuoda hevosiaan jo varhaisemmassakin vaiheessa peruskoulutukseen. Uusi talli- ja maneesialue takaavat parhaat mahdolliset puitteet ja tiimin on mahdollista ottaa suurempia määriä hevosia koulutukseen Verdeniin. Tämä on erittäin tärkeää. Jos hevoset eivät ole tarpeeksi ratsastettuja ja valmisteltuja, niille tulee olemaan vaikeaa selvitä huutokauppa-ajasta asianmukaisella tavalla.
|

Huutokaupassa estehevoset suorittavat pienen kolmiosaisen radan.
|
Kun hevosia on tarkoitus kokeilla esteillä, on tärkeää, että niiden kanto- ja työntövoimaa voidaan jo säädellä vaihdellen hevosen menettämättä tasapainoaan. Muuten estekokeilut eivät onnistu!
Hevosen on oltava tarpeeksi hyvässä kunnossa kantaakseen oman massansa, muutoin sille saattaa helposti syntyä pysyviä vammoja lihaksistoon ja jänteisiin. Varhaisessa vaiheessa voi toki tehdä pienen hypyn, se on täysin sallittua, mutta vaikka kasvatuksessa onkin edistytty sensaatiomaisesti, se ei silti muuta mitään tosiasiassa, että nuoret hevoset tarvitsevat aikaa kehittyäkseen. Tämä pätee muuten kaikkiin lajeihin.”
Der Hannoveraner: Ensimmäinen suuri esiintymisareena on Warendorfin Bundeschampionat / Saksan mestaruuskisat. Millainen vaikutus niillä on nuorten hevosten koulutukseen?
Herbert Meyer: ”Bundeschampionaatti on avoin estehevosille vasta, kun ne ovat täyttäneet viisi vuotta – nuoren hevosen turvaksi. Mestaruuskisat nelivuotialle olisi liian aikaista. Vaara on suuri, että hevoset tarjoavat liikaa ja toisaalta, että tätä yritetään käyttää liikaa hyväksi. Hevoset eivät saavuttaisi niiden parasta suoritusikää luultavasti laisinkaan.”
Der Hannoveraner: Miten arvioisitte Verdenin huutokauppaestetiimin hevosten esityksiä?
Herbert Meyer: ”Huutokauppahevoset esitetään oikein. Hevoset esitetään pienellä esteradalla. Minusta se on hyvä. Ennen vanhaan näin ei ollut. Ennen vanhaan hevoset esitettiin irtohypytyksessä ja ehkä yhdellä esteellä. Tärkeää hevosten esityksessä ja myös kokeilussa on oikea silmämitta.
Hevoset ovat vuosi vuodelta parempia, jalostus etenee yhä enemmän erikoistuvampaan suuntaan. Mutta varoitus – nämä lahjakkuudet vaativat myös itsekuria. Markkinoinnissa on pysyttävä tasapainossa hevosten iän mukaisen esityksen suhteen. Siksi on oltava kontroloivia valmentajia, jotta hevosia ei rasiteta liikaa.
Vielä ”vihreä” kokematon hevonen voi toki laukata ratsastajansa kanssa, tehden pienen hypyn esteen yli, hyvin peruskoulutettua hevosta voi kokeilla hiukan enemmänkin, mutta hevosen suorituskyvyn rajoille ei saa mennä kokeilemaan.”
|
Der Hannovernaer: Millainen merkitys on irtohypytyksellä?
Herbert Meyer: ”Minusta irtohypytys on hyvä mahdollisuus arvioida
nuoren hevosen estekykyä. Järkevällä estesuoralla ja tehtävällä se on
hevoselle vaaratonta. Sopiva ikä irtohypytyksen aloittamiselle on 2-3
vuotta, joskin estekorkeus ja -välit on otettava huomioon. Tässä iässä
voi nähdä jo paljon, hevosia vahingoittamatta. Hevosia ei silti saa
kiusata liikaa, se olisi liian aikaista.
Sopivan mittaisilla estesuorilla voidaan nähdä paljon, vaikkakin
satulan alla saatta yksi tai toinen yllätys silti odottaakin. On
odotettavissa ihan kouluhevosten tavalla, että kaikki, mitä ne
lupailevat irtojuoksutuksessa, ei ole välttämättä satulan alla
mahdollista. Minusta on hyvä, että nykyään kiinnitetään tekniikkaan
irtohypytyksessä paljonkin huomiota ja ammattilainen tunnistaa jo nyt
potentiaaliset hevoset. Vaarallista on kutitella yhden esteen yli yhä
enemmän ja enemmän, mutta tätä ei nykyään oikeastaan enää tehdä. Onko
hevoseen rakennettu todellinen ”vasara” näkyy asiantuntijalle jo
normaaleissa mitoissakin.
Järkevästi tehty irtohypytys ei ole hevosille haitaksi. On olemassa paljonkin mahdollisuuksia opettaa varmuutta ja luottavaisuutta omaan kykyynsä esteillä. Luonnollisesti tätä varten tarvitaan sopiva materiaali käyttöön, myös kotitallilla. Esteiden tulisi olla molemmille sivuille johteilla täytetyt, jotta hevosten on helpompi keskittyä tehtäväänsä.
Pidän itse parhaimpana, kun hevonen löytää itse tiensä esteelle. Luonnollisesti tämä on maneesin rakenteesta paljon riippuvainen asia. Toiseksi tämä on hyvin aikaa vievä metodi, sillä hevoset ovat hyvinkin keskittyneitä käyttämään maneesin vapaita osia. Siksipä tämä ei tule kyseeseen esityksissä tai muissa kutsutilaisuuksissa. Perusääntö jää: mitä pidempään hevosille jätetään aikaa kehittyäkseen, sitä enemmän ne suorittavat myöhemmin ikääntyessään. Luonnollisesti olen hyvinkin tietoinen, että koulutuksen on oltava myös maksettavissa!”
|

Irtohypytyksessä hevosen hyppykykyä voidaan arvioida jo aikaisessa vaiheessa.
|
Der Hannovernaer: Olette viimeisten vuosikymmenien aikana seuranneet useiden huippuhevosten kehitystä. Miten huippuesteratsastus on kehittynyt?
Hubertus Meyer: ” Huippuhevoset tulevat usein joko erittäin hyvistä talleista, joissa niitä kehitetään hyvin varovaisesti ajan kanssa tai niillä on ”onni” jäädä tervehtymään nuorilla vuosillaan, jotta niitä säästellään.
Yksi ja sama ongelma tulee olemaan aina: tasapainon säilyttäminen liian ja liian vähäisen koulutuksen välillä. Joka iässä on olemassa kehitysaikoja, jotka kuuluvat ikään. Eri kehitysvaiheissakin poltetaan lahjakkuuksia loppuun, mainosmielessä. Sama pätee muissakin urheilulajeissa ja myös taiteessa, musiikissa ja muilla aloilla.
Luulisin, että on luvallista miettiä kehityksestä olematta kuitenkaan jarrupalkkina. Jos muistelen vuosikausia taaksepäin, mieleeni muistuu useita hevosia, jotka tulivat hyvinkin myöhään huippu-urheilun pariin ja jäivät vuosia tuoden lukuisia huippusaavutuksia korkealle iälle asti. Suurissa mestaruuskisoissa nämä hevoset olivat ”pankkina” ja ne kuuluisat ratsukot, jotka ovat tehneet ratsastuksestamme niin legendaarisen, olivat juuri ne, jotka olivat kasvaneet yhteen lukuisten vuosien varrella.
Ehkä pieni lohtu on se, että rahapalkinnot ovat saavuttaneet jo ihan toisen ulottuvuuden kuin aikoinaan. Ulkomaalaista kilpailua ei saa pelätä ja erityisesti sitä ei saa valittaa. Kasvatus on hyvin vaativaa, ehkä jo saavutettu hyvinkin toimiva yhteispeli kasvatuksen ja urheilun välillä tarvitsee vain hitusen enemmän isänmaallisuutta täällä Saksassa.”
|

|
Herbert Meyer, vuosikertaa 1939, oli vuodesta 1969 vuoteen 2000 Saksan esteratsastajien valtionvalmentaja, ensin junioreille ja nuorille ratsastajille ja vuodesta 1986 senioreille. Hän oli itse kansainvälinen kilparatsastaja, maanviljelijän ja kasvattajan poika, yksi menestyksekkäimmistä Saksan valtionvalmentajista ylipäätään, muut urheilulajit mukaan lukien ja hän on edelleen DORK estekomitean jäsen. Hän asuu Lilientahlissa, Breemenin lähellä ja hänellä on hyvin läheiset suhteet Hannover-kasvatukseen.
|
|